Get Adobe Flash player

Távérzékelési technológiák és térinformatika online, a szolgáltatók és felhasználók online folyóirata

Megjelenik évente két alkalommal

 

ISSN 2062-8617

 

Főszerkesztő:

Bakó Gábor

Szerkesztők:

Bartha Csaba

Gruber Anita

Kardeván Péter

Lelleiné Kovács Eszter

Licskó Béla

Nagy János

Szerdahelyi Tibor

Zentai László

 

Szerkesztőség:

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Postacím: 2314 Halásztelek II. Rákóczi Ferenc út 42.

Telefon:
06 70 615 7223

e-mail:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Hirdetésszervezés:

Gruber Anita
+36-30-342-45-69

További munkatársak:

Mészáros János

Molnár Zsolt

Design:
Göttinger Erika
T-Futaki Csenge

 

Az adat keletkezésétől a felhasználásig

Valósszínes légifelvétel-térképek

A légifelvétel-térképek merőleges kameratengelyű légi fényképek speciális feldolgozásával készülnek. Egyesítik a geometriailag pontos térkép és a részletgazdag fénykép előnyös tulajdonságait. A geometriai pontosság mellett megőrzik az adott időpont felszíni információit, amelyek számos módszerrel, a legkülönbözőbb elemzési szempontok szerint kiértékelhetőek. Archiválva összehasonlítási alapot képeznek, és hozzáférhetőek maradnak később felmerülő, új vizsgálati szempontok alkalmazása érdekében is. Objektíven tükröznek egy adott időpontra vonatkozó valóságot, állapotot. 

 

Az ismételt légifényképezés lehetővé teszi a jogi és természetbeni állapotok összevetését, a változások nyomon követését, épületek, bányatavak, zöldterületek nyilvántartását, az állományok összehasonlítását, az illegális beépítések felmérését.

A valósszínes (VIS) légifelvétel-térképek három, egy piros, egy kék és egy zöld csatornából épülnek fel (RGB) és a hagyományos, színes fényképekhez hasonló módon rögzítik a felszín állapotát. A felvételek minőségét különböző készítési és feldolgozási paraméterek határozzák meg, amelyeket itt ismertetünk.

A légifelvétel térképek "lefelé" tekintő mérőkamera rendszer felvételeinek mozaikolásával készülnek. A légifelvétel-mozaik térképi vetületbe illesztése történhet sík- és térfotogrammetriai eljárással. Előbbit sík-transzformálásnak, utóbbit ortorektifikációs eljárásnak nevezzük.

 

Ortofotók:

Az ortofotók térfotogrammetriai eljárással mérőképpárokból létrehozott (ortogonális vetítésű) nagypontosságú felvételek.  Az ortofotókból összeállított ortofotó-térképek terepi pontossága jóval meghaladja a hagyományos fotótérképek (transzformált fotómozaikok) pontosságát. Az ortofotó-térképek az átfedő képpárokból (vagy LIDAR, esetleg RADAR segítségével) nyert domborzatmodell és kapcsolópontok felhasználásával  nagypontossággal transzformált ortofotók mozaikolásával készülnek. Az ilyen állományokon is perspektív torzulással terheltek az épületek, kiemelkedő létesítmények és fák (úgy tűnik, mintha "dőlnének"), de a földfelszínen lévő pontok szabatosan a helyükre kerülnek. A kiemelkedő objektumok perspektív torzulása sűrű felvételezéssel csökkenthető, megszüntethető, de ez emeli az utómunkálatok idejét, hardverhátterét, költségét.

 

A távérzékelt állományokat a térképezés szolgálatába állító tudományág a fotogrammetria.

A légifelvétel-térképek kiértékelése olyan interdiszciplináris ismereteket igényel, hogy ezzel külön fejezet foglalkozik.

Amennyiben a légifelvétel-térképek négynél több különböző széles spektrális csatornát tartalmaznak, multispektrális állományokról beszélünk.