Get Adobe Flash player

Távérzékelési technológiák és térinformatika online, a szolgáltatók és felhasználók online folyóirata

Megjelenik évente két alkalommal

 

ISSN 2062-8617

 

Főszerkesztő:

Bakó Gábor

Szerkesztők:

Bartha Csaba

Gruber Anita

Kardeván Péter

Lelleiné Kovács Eszter

Licskó Béla

Nagy János

Szerdahelyi Tibor

Zentai László

 

Szerkesztőség:

1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Postacím: 2314 Halásztelek II. Rákóczi Ferenc út 42.

Telefon:
06 70 615 7223

e-mail:

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

Hirdetésszervezés:

Gruber Anita
+36-30-342-45-69

További munkatársak:

Mészáros János

Molnár Zsolt

Design:
Göttinger Erika
T-Futaki Csenge

 

Az adat keletkezésétől a felhasználásig

Szerkesztői előszó a 2012/1 lapszámhoz

 

  Lapunk harmadik száma tematikájában igazán változatos. A szakmatörténeti írások mellett a legújabb technikák ismertetésével találkozhat a kedves olvasó. Közben pedig konkrét és igen eredményes projekt kidolgozásával is megismerkedhet.

  A tágabban értelmezett szakmatörténeti anyagok sosem öncélú múltba révedést jelentenek. Egy tömören, de érdeklődést keltve megírt anyag átvezethet a jelen feladataihoz, vagy feltárhat olyan „hibákat” amelyek csak visszatekintve válnak megállapíthatóvá.

  A Magyar Állami Földtani Intézet rövid történetét összefoglaló tanulmány is kiegészül a különböző formátumú adatok és információk aktuális elérhetőségének ismertetésével. Eligazítást nyújtva a potenciális felhasználók számára.

  Az első digitális adatbázisoktól az 1990-es évek végéig készült digitális térképek tematikájú, nagylélegzetű dolgozatból megismerhetjük (illetve –életkortól függően-- visszaidézhetjük) a kezdet-kezdetétől (ELTE 1972) a legutóbbi évtizedig megtett utat. Bemutatva a korabeli hardver- és szoftverkörnyezetet éppúgy, mint fejlesztésben élenjáró szervezeteket. Mindezek mellett még információkat közöl a legnagyobb volumenű digitális térképművekről is. Reméljük, hogy a szerző javaslata szerint valaki megírja a napjainkig tartó folytatást is.

  A mobil térképezés, bár több évtizedes múltra tekint vissza, csak a legutóbbi években vált lehetővé hogy „az adatgyűjtés eddig soha nem tapasztalt sebességgel és adatsűrűséggel, a hagyományos pontossági elvárások teljesülése mellett” történjék. Ezáltal hozzájárulva a térinformatikai rendszerek hatékony adatfeltöltéséhez. A gyűjtött adatok számos szervezet számára szolgálnak információval.

  A Tájökológiai-Tájhasználati Információs és Szakértői Rendszer két alrendszere lehetővé teszi, hogy a kutatók hozzáférjenek az adatbázisok és terepi vizsgálatok metaadataihoz is. A másik, a Tanácsadó, amely adott parcella tervezett használati módjának tájökológiai és természetvédelmi kockázatát értékeli a parcella tulajdonságainak ismeretében. A cikk a szakmai precízség megtartása mellett könnyen követhető módon mutatja be a szakértői rendszer felállításának és adatokkal való feltöltésének folyamatát.

  A légifotogrammetriai, távérzékelési feladatokra alkalmas legkorszerűbb mérőkamerákat bemutató cikk a rövid technikai leírásokat további információkat adó linkekkel egészíti ki a részletek iránt is érdeklődő olvasók számára. A dolgozatot elolvasva és a technikai paramétereket megvizsgálva jóleső érzéssel állapíthatjuk meg, hogy a hazai berendezések és azok nyújtotta lehetőségek nemcsak ott vannak a világ élvonalában, de a legtöbb tekintetben azok előtt járnak.

Licskó Béla - 2012. június 11.